Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltanfonder.se

Jag godkänner

20 bästa investerarböckerna alla tider

Nitton år gammal läste investerargeniet Warren Buffet "THE INTELLIGENT INVESTOR" av Benjamin Graham. Det var i början av 1950-talet och han tyckte då att det var den bästa bok om investeringar han hade läst. Det gör han fortfarande 74 år gammal. Den finns självklart med bland investeringsböckernas topp-20 genom alla tider.

De nitton andra är verk som bringat nytt ljus på investeringar, placerare, spekulanter, marknader, företag och risk. Flera är av äldre datum men står sig förvånande väl. För när den tekniska utvecklingen rusar framåt i expressfart tycks investeringsgenerna gå i arv från generation till generation.

OBS! Två böcker som ligger utöver nedanstående tips är naturligtvis:
"Så här kan alla svenskar bli miljonärer"
av Per H Börjesson, ordf i Spiltan Fonder och VD i Investment AB Spiltan. Boken finns i Månpocket och har sålts i ca 60.000 ex. En av de mest sålda böckerna i sin genre. Läs mer på www.sparklubben.se .

"Så här blev Warren Buffett världens rikaste person" också denna av Per H Börjesson, ordf i Spiltan Fonder.


20
FUNNY MONEY av Mark Singer (1985). Förstör inte bilden av att din bankir är ärlig och att dennes verksamhet är renhårig med den här insideskildringen av skandalen om Penn Square Bank i Oklahoma.
Genre: Uppgång och fall.
Betyg: (Amazon 3½)


19
ONE UP ON WALL STREET - HOW YOU SEE WHAT YOU ALREADY KNOW TO MAKE MONEY IN THE MARKET
av Peter Lynch och John Rithchild (1989).
Lynch var när han lämnade Magellanfonden 1990 världens största förvaltarstjärna. Då han lättade på förlåten bakom sina placeringsframgångar och dessutom hävdade att den lille aktieamatören har fördelar jämfört med stora fondförvaltare så rusade inte bara proffsen till bokhandeln. Sedan första utgåvan av den lättlästa guiden i stockpicking har mer än en miljon exemplar sålts. Hans huvudbudskap är trivialt enkelt: Var långsiktigt på aktiemarknaden, men inte i enskilda bolag. Leta efter det som får saker att ändra sig. Äg det du förstår. Hitta intressanta köpkandidater i vardagen och handla osexiga tillväxtaktier.
   Att kopiera arbetsnarkomanen Lynchs förvaltningsteknik av Magellan är svårare. Fonden ägde 1400 aktier. På en vanlig dag kunde han pressa in 20 företagsträffar och insisterade på förstahandskontakt med sina källor.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½, (Barnes&Noble4).

”Leta efter det som får saker att ändra sig. Äg det du förstår. Hitta intressanta köpkandidater i vardagen och handla osexiga tillväxtaktier.”
Stjärnförvaltaren Peter Lynch delar med sig av sina på gränsen till banala investeringstips för både proffs och amatörer i One Up on Wall Street (nr 19).

KOMPLEMENT
THE MONEY MASTERS av John Train (1980). THE NEW MONEY MASTERS av John Train (1989). BEATING THE STREET av Peter Lynch med John Rotchild (1993).


18
WHO SAYS ELEPHANTS CAN’T DANCE? av Louis V. Gerstner (2002).
Vill du inte bli påmind o matt dina chefer har förlorat kontakten med kunder och marknad? Då, ska du undvika att direkt från koncernchefens mun läsa storyn om vändningen av IBM. Databjässen är ett sällsynt exempel på världsföretag som varit obestridbar ledare i sin bransch för att sedan vara randen till kollapps och mot alla odds lyckas återvända ända till toppositionen igen.
Genre: Företag
Betyg: Amazon 3½, Barnes&Noble 4½

KOMPLEMENT
TURNAROUND: HOW CARLOS GHOSN RESCUED NISSAN av David Magge (2003).


17
THE GO-GO YEARS THE DRAMA AND CHRASHING FINALE OF WALL STREET’S BULLISH’ 60S av John Brooks (1973). Platsar egentligen inte på listan eftersom den kan konsumeras av alla utom de känsligaste utan risk för att förstöra sommarlugnet. Enligt Michael Lewis (författaren till succén Liar´s Poker) ska inte boken läsas som andra Wall Street klassiker, där nuet är en återuppspelning av historien, bara med namnen ändrade. Nej, den läses i första han för de härliga och humoristiska beskrivningarna av en annan tid och av en annan plats.
Genre: Uppgång och fall.
Betyg: Amazon 4½


16
CHAINSAW THE NOTORIOUS CAREER OF AL DUNLAP IN THE ERA OF PROFIT-AT-ANY-PRICE
av John Byrne (1999). Allt är XL i USA. Det gäller även sparspecialisterna. I Sverige härjade Michael Treschow I Electrolux I slutet av 1990-talet och fick smeknamnet "Mike-the-knife”.
   USA hade Al ”Chainsaw” Dunlap. En kallhamrad typ som blev stjärna på Wall Street efter en brutal sparkampanj i Scott Paper. När han gjorde om tricket i hushållsapparatsföretaget Sunbeam blev det dock fiasko. Porträttet ger en bild av en vd med diktatorisk ledarstil, sjuklig entusiasm för att avskeda folk och så känslokall att han, enligt Byrne, inte ens gick på någon av sina föräldrars begravningar.
   Chainsaw Al reaktion på boken och Business Week journalisten Byrne indikerar att de inte direkt var bästa kompisar. Till Business Week sade han: ”Om han brann skulle jag inte en pissa på honom”
Genre: Företag
Betyg: Amazon 4½

”Om han brann skulle jag inte ens pissa på honom.”
Al ”Chainsaw” Dunlop markerar revir (nr 16).


15
BUILT TO LAST
SUCCESSFUL HABITS OF VISIONARY COMPANIES av Jim Collins och Jerry I. Porras (1994). Sover du lungt bara för att ditt bolag har fantastiska produkter och du är en karismatisk ledare? Plöjer du igenom den här boken riskerar du bli beroende av sömntabletter. Under sex år letade författarteamet från Stanförd efter en gemensam nämnare till varför Disney, Merck och Wal-Mart och 15 andra företag var mer framgångsrika än tvåorna i sina branscher. Vad fann de? Jo, en kultlik hängivenhet till en kärnideologi och det ”visionära företaget” var fött.
Genre: Företag
Betyg: Amazon 4½


14
COMMON STOCKS AND UNCOMMON PROFITS
av Philip A. Fisher (1958). Den första av två detaljerade böcker o matt investera på riktigt lång sikt. Den tålmodige fondförvaltaren Fisher beskriver här sitt sökande efter förstklassiga verksamheter och ledningar som bygger verksamheten för framtiden och hur han sedan behåller aktierna i nästan det oändliga. Kandidaterna ska klara av ett test med 15 frågor av ja-eller-nej-typ. Flera av de framåtriktade frågorna är mjuka om forskning och utveckling, nya produkter och självavdelnings styrka. De besvaras enligt Fisher bäst med skvaller insamlat från avdelningarna, mässor, branschorganisationer och universitet.

Warren Buffet är en hängiven supporter och säger att han som investerare är ”85 procent Graham och 15 procent Fisher”.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½

”Warren Buffet brukar säga att han är 85 procent Graham och 15 procent Fisher.”
Fishers Common Stocks and Uncommon finns med på listan (Nr. 14).


13
CONFUSION DE CONFUSIONES av Joseph Penso de la Vega (1688). De la Vega, en judisk portugis förklarar på spanska hur Amsterdams aktiebörs fungerar på 1600-talet. Han skissar upp tre typer av män, ”prinsarna av business”, handlarna och spekulanterna.
   ”Prinsarna” tar emot sina utdelningar och behåller aktierna tillsvidare. Handlarna köper och säljer aktierna i hopp om kapitalvinster och den lägsta sortens placerare, spekulanterna, tar galna risker och försöker manipulera marknaden. Kom inte och säg att aktiemarknaden har förändrats på 400 år.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½


12
THE MONEY GAME
av Adam Smith (1967). Smith sags var en pseudonym för journalisten och fondförvaltaren George J.W. Goodman. Han har filosofin att historier alltid lär ut mer än regler. Boken är därför fylld med humoristiska, kvicka och sarkastiska anekdoter om människor vars fördomar, girighet och rädsla spelar dem känslomässiga spratt under börsyrans 1960-tal. Enligt Smith ska aktier ses som ett spel, gilla det eller spela inte alls är hans råd. Och känner du dig inte själv är aktiemarknaden ett dyrt ställe att göra det på.
Genre: Wall Street
Betyg: Amazon 4½, (Barnes&Noble 3½).

KOMPLEMENT
LIAR´S POKER av Michael Lewis (1989).


11
IRRATIONAL EXURBERANCE
av Robert J. Shiller (2000).Med perfekt tajming publicerade Schiller sin bestseller om övervärderade börser och irrationellt investeringsbeteende år 2000. Efter det kom en av de största kurskorrigeringarna nedåt i börshistorien. Ekonomiprofessorn från Yale, USA, tillhör ett nytt skrå ekonomer som försöker att inte bara med ekonomiska verktyg, utan också med historia, sociologi, biologi och psykologi förklara hur spekulationsbubblor skapas och frodas.

I den senaste utgåvan (2005) ger han sig på den överhettade amerikanska bostadsmarknaden. Husägarna lär bäva.
Genre: Investeringar.
Betyg: Amazon 4, (Barnes&Noble 5)

KOMPLEMENT:
STOCKS FOR THE LONG RUN: THE DEFINITIVE GUIDE TO FINANCIAL MARKET RETURNS AND LONG-TERM INVESTMENT STRATEGIES av Jeremy J. Siegel (1994).


10
A RANDOM WALK DOWN WALL STREET av Burton G. Malkiel (1973). Boken är en bibel för alla pilkastande apor och indexfonder. Dess eviga sanning är enkel. Du kan inte slå marknaden utan tur. Obarmhärtigt fort plockar den upp ny information och plånar ut möjligheterna till riskfria vinster. 

Med det inte sagt att Malkiel är en fanatisk dyrkare av den effektiva marknaden. Själv säger han sig hysa större tvivel än många av sina professorskollegor. I boken illustreras det med ett skämt om professorn som är ute och promenerar med en student. De ser en tiodollarssedel ligga på trottoaren. Professorn talar då om att sedeln i verkligheten inte finns eftersom någon då redan skulle ha plockat upp den. Allt medan studenten fiskar upp tian.
Genre: Investeringar.
Betyg: Amazon 4, (Barnes&Noble 5).

”Professorn ser en tiodollarssedel ligga på trottoaren och talar om för studenten att sedeln i verkligheten inte finns eftersom någon då redan skulle ha plockat upp den.”
1972 skrev Burton G. Malkiel bibeln för pilkastande apor och indexfonder (Nr. 10).


9
WHERE ARE THE CUSTOMERS´ YACHTS?
Av Fred Schwed Jr. (1940). En besökare guidas runt I New Yorks finansiella distrikt. Vid marinan pekar guiden ut bankirernas och mäklarnas yachter varpå besökaren naivt frågar. Var är kundernas yachter? Det här är ännu en bok som påminner oss om att det inte har hänt så mycket med människans sinne för investeringar, våra möjligheter att förutse framtiden eller hur aktiemarknaden fungerar. Men det är en av de mest humoristiska böckerna. I en stil som är en korsning mellan P.G. Woodhouse och New Yorker beskriver den förre mäklaren Schwed börsproffsen som girigbukar fyllda med nonsens och de flesta kunder som giriga dårar
Genre: Wall Street.
Betyg: Amazon 4½ (Barnes&Noble 5).

KOMPLEMENT
WHERE THE MONEY GROWS AND ANATOMY OF THE BUBBLE av Garet Garrett (1911).


8
BARBARIANS AT THE GATE THE FALL OF RJR NABISCO av Bryan Burrough och John Helyar (1990). Skräckis för de som lägger ned sin själ I att bygga företag långsiktigt. Två journalister från Wall Street Journal återger storyn om det största lånefinansierade förvärvet (LBO) som världen på 1980-talet hade skådat. Det är inte bara ett köp av ett vanligt tobaksbolag. Det är ett övertagande som liknar en våldtäkt. En historia om investmentbanker som cirklar kring sitt byte och om kortsiktighet. En anställd sammanfattar läget. ”Föreställ dig att du bodde i det här gamla härliga huset. Du växte upp i det, och alla dina lyckliga minnen finns där, och du tar särskilt mycket omsorg om det för nästa generation. Så en dag, kommer du hem och upptäcker att det har förvandlats till en bordell.”
Genre: Företag
Betyg: A 4½


7
WHEN GENIUS FAILED:
THE RISE AND FALL OF LONG TERM CAPITAL MANAGEMENT av Roger Lowenstein. Journalisten Lowenstein skildrar världens mest kända hedgefondsdebacle. En fängslande story om hur John Meriwether, 20 år på investmentbanken Salomon Brothers, Feds fore detta vice ordförande David Mullens och de två Nobelspristagarna och professorerna Robert Merton och Myron Scholes till en början gör fondsuccé med våldsamt belånade arbitrageaffärer. 

Med 1998 faller fonden så hårt av valutakriserna i Asien och Ryssland att den amerikanska centralbanken tvingas lösa ut fonden för att undvika förödelse även bland de tyngsta bankerna. Det här är berättande finansiell journalistik av bästa märke.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½ (Barnes&Noble 5).

KOMPLEMENT
THE ART OF SPECULATION av Philip L. Carret (1930). MARKET WIZARDS: INTERVIEWS WITH TOP TRADERS av Jack D. Schwager (1990). TRADER VIC: METHOD OF A WALL STREET MASTER av Victor Sperandeo med T. Sullivan Brown (1991). THE NEW MARKET WIZARDS: CONVERSATION WITH AMERICA’S TOP TRADERS av Jack D. Schwager (1992). SOROS ON SOROS: STAYING AHEAD OF THE CURVE av George Soros med Byron Wien och Krisztina Koenen (1995). THE ART OF SHORT SELLING av Kathryn F. Staley (1997).

 

6
THE GREAT CRASH 1929
av John Kenneth Galbraith (1955).
När börsen har stigit våldsamt. När det flyter in mer pengar på aktiemarknaden än det finns intelligens att ta hand om dem. När antalet kapitalförvaltare är långt fler än det finns ekonomiskt förnuftiga och historiskt medvetna män och kvinnor som kan sköte dem. 

Då är det läge att hålla för öronen, blunda och hoppas på det bästa. Ett annat alternativ är förstås att förbereda sig med den här boken innan det smäller. Många gör det. Den är visserligen välskriven, men Harvardprofessorn Galbraith förklarar själv i förordet till 1997 års utgåva varför den aldrig gått ur tryck.
   ”Varje gång den har varit på väg att ta slut hos förlaget eller i bokhandeln har en ny våg av spekulationer… på nytt väckt intresse för historien om detta storslagna exempel på hausse och sammanbrott, som resulterade i en skoningslös depression”.
Genre: Uppgång och fall.
Betyg: Amazon 3½, Barnes&Noble 4.

TIPS: Finns i svensk pocketutgåva, DEN STORA BÖRSKRASCHEN 1929, utgiven av Ordfront Förlag (2000).

”Varje gång den har varit på väg att ta slut hos förlaget eller i bokhandeln har en nuy våg av spekulationer… på nytt väckt intresse för historien om detta storslagna exempel på hausse och sammanbrott, som resulterade i en skoningslös depression.”
Det finns alltid beov att friska upp minnet om den största börskraschen av dem alla innan nästa inträffar. Ingen gör det som Galbraith (Nr. 6).

 

5
THE ESSEYS OF WARREN BUFFET LESSONS FOR CORPORATE AMERICA sammanställd av Lawrence Cunningham (1997). Till många författares glädje har Warren Buffet aldreig skrivet någon egen bok. Istället har han tecknat ned sina tankar om investeringar i de årliga vd-orden till Berkshire Hathaways aktieägare. I den här antologin har Cunningham plöjt och saxat igenom de mellan 1979-1996.
   En som gillar verket är Buffet själv. ”Laryy Cunningham har gjort ett stort arbete med att stämma av vår filosofi. Hans bok är långt bättre än någon av de biografier som har skrivits om mig. Om jag skulle välja en bok att läsa, så skulle det här vara den här.”
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½, Barnes&Noble 4½.

”Hans bok är långt bättre än någon av de biografer som har skrivits om mig”
Warren Buffet om Larry Cunninghams antologi (Nr. 5).


KOMPLEMENT
BUFFET: THE MAKING OF AN AMERICAN CAPITALIST av Roger Lowenstein (1995).
THE WARREN BUFFET WAY: INVESTMENT STRATEGIES OF THE WORLD’S GREATEST INVESTOR av Robert G. Hagstrom JR (1994).

 

4
AGAINST THE GODS
THE REMARKABLE STORY OF RISK av Peter L. Bernstein (1996). En vinternatt vid en av många tyska flygräder mot Moskva under andra värlskriget, dyker en berömd sovjetisk statistikprofessor upp I det lokala skyddsrummet.
   Han hade aldrig visat sig där förut. ”Det finns sju miljoner människor i Moskva”, brukade han säga. ”Varför ska jag förvänta mig att de träffar mig?” Hans vänner var därför förvånade att se honom och frågade vad det var som hade fått honom att ändra sin uppfattning. ”Se här”, förklarade han. ”Det finns sju miljoner människor i Moskva och en elefant. Förra natten prickade de elefanten”.
   Det är med lätt hand, charm, spänning, anekdoter och exempel som Bernstein lotsar oss igenom människans försök att förstå, mäta och tämja risken från 1200-talet till idag.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4, (Barnes&Noble 5).

”Det finns sju miljoner människor i Moskva och en elefant. Förra natten prickade de elefanten”.
En sovjetisk statistikprofessor kapitulerar under tyskarnas bombningar av Moskva. Det finns betydligt tråkigare sätt att förstå statistikhistoria på än att läsa Bernsteins riskbok (Nr. 4).


3
EXTRAORDINARY POPULAR DELUSIONS AND THE MADNESS OF CROWDS 
av Charles Mackay (1841). Vill du fortsätta att tro på att människan i grunden är en rationellvarelse som ogillar att dyka in I spekulativt vanvett? Föträng då den här boken om den holländska tulpanbubblan 1634, den brittiska Söderhavs bubblan 1720 och andra finansiella tokigheter.
Genre: Uppgång och fall.
Betyg: Amazon 4, Barnes&Noble 4½.


2
REMINISCENES OF A STOCK OPERATOR
av Edwin Lefevre (1923). Den fiktionaliserade biografin av Jesse Livermore, en tidig daytrader och riskmissbrukare. Journalisten Lefèvre ger en underhållande bild av den vilda och oreglerade aktiemarknaden i sekelskiftets USA. Boken är ingen manual för att bli trader, snarare hur det är att vara en. Livermore vann och förlorade miljoner flera gånger om. Och precis som andra gamblers verkade han njuta av processen. ”Det finns inget som att förlora allt du äger i världen för att lära dig vad du inte ska göra. Och när du vet vad du inte ska föra för att förlora pengar, så börjar du lära dig vad du ska föra för att vinna.”
Efter utgivningen förlorade han nästan allt i börskraschen 1929. Han sköt sig 1940.
Genre: Wall Street.
Betyg: Amazon 4½, Barnes&Noble 5.


1
THE INTELLIGENT INVESTOR A BOOK OF PRACTICAL COUNSEL 
av Benjamin Graham (1949). Nitton år gammal läste investeringsikonen Warren Buffet den här boken I början av 50-talet och tyckte då att det var den bästa boken om investeringar han hade läst. Det tycker han fortfarande. Det förföriskt sympatiska är att den ger alla investerare utan stratosfäriskt hög IQ, som bara har mediokra insikter i affärslivet och saknar insiderkunskap en rejäl dos ökat självförtroende. Enligt Graham räcker det nämligen med sunt förnuft, en strikt hållning till ett antal principer och en förmåga att inte blanda in känslor för att bli en framgångsrik investerare.
   Oavsett om det är första eller fjärde läsningen ger den nya handfasta råd i allt från tajming, värdering, nyintroduktioner, utdelningspolitik, management och olika aktiestrategier.
Genre: Investeringar
Betyg: Amazon 4½, Barnes&Noble 5.

Det förföriskt sympatiska är att den ger alla investerare utan stratosfäriskt hög IQ, som bara har mediokra insikter i affärslivet och saknar insiderkunskap en rejäl dos ökat självförtroende.
Guru Graham agerar mental coach för alla investerare i The Intelleigent Investor (Nr. 1).


KOMPLEMENT
THE INTERPRETATION AV FINANCIAL STATEMENTS av Benjamin Graham och Spencer B. Meridith (1937).
SECURITY ANALYSIS av Benjamin Graham och David Dodd (1940).


Not: Betyg inom parentes bygger på ett fåtal recensioner.