Spara i investeringssparkonto, ISK

ISK är en enkel sparform som funnits sedan 2012 och som kan erbjudas av fondbolag sedan den 1 januari 2018. Vad som lämpar sig bäst, vanlig fonddepå eller ISK, beror på hur aktiv du är, vilken typ av fonder du har och hur långsiktig du är. Statslåneräntan påverkar också avkastningen då schablonskatten beräknas utifrån denna.

Värdepapper och pengar som du sparar i din ISK omfattas av insättningsgarantin och investerarskyddet.  

I ISK beräknas en schablonintäkt på kontots värde vilket beräknas som ett genomsnitt under året. Schablonintäkten beskattas med 30% oavsett om värdet på sparandet ökat eller minskat. Du betalar inte någon skatt på realiserade vinster, vilka i ett vanligt fondkonto beskattas med 30%, och inga avdrag kan göras för realiserade förluster i din ISK.

För sparande i ISK lämpar sig fonder bäst där den förväntade avkastningen är relativt hög, som exempelvis aktiefonder. Fonder där avkastningen inte förväntas bli så hög, som de flesta räntefonder, är bättre att ha på ett vanligt fondkonto.

Du behöver inte deklarera affärer som görs i ISK. Vill du flytta befintligt sparande till en ISK-depå måste du först sälja andelarna för att sedan köpa i din ISK. Detta utlöser eventuellt reavinstskatt. För mer information: Om ISK Skatteverket

  • 03 Apr

    Nyhetsbrev och kvartalsrapporter

    Nu kan du läsa vårt nyhetsbrev och kvartalsrapporter för våra fonder.

  • 02 Apr

    Månadsrapporter i fonderna och marknadskommentar

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok!