24 Mar

Erik Brändström och Lars Lönnquist om senareläggning av handel i räntefonderna

I en intervju uttalar sig Erik Brändström, VD Spiltan Fonder, och Lars Lönnquist, ränteförvaltare, om beslutet att senarelägga handel med fondandelar i företagsobligationsfonderna.

Bristen på likviditet i marknaden gör att det inte går att värdera fonderna korrekt. 

"I fredags såg vi små handelsvolymer på den svenska marknaden och dessa är fortsatt små under måndagen. Det råder för stor likviditetsbrist just nu för att kunna bedriva en rättvisande handel kring dessa företagsobligationer och vi skyddar med detta beslut alla våra fondandelsägare, vilket vi enligt lag är skyldiga till" säger Lars Lönnquist. 

Både Erik Brändström och Lars Lönnquist hoppas och tror att Riksbankens kommande köp av företagsobligationer kommer att lätta upp situationen.

"Vi hoppas på att Riksbanken trycker på köpknappen så snart som möjligt och är fullt övertygade om att banken förstår allvaret i situationen. Jag hoppas på mer information under tisdagen eller onsdagen, och i det bästa av världar så sker de första köpen i slutet på veckan. Vi har haft en väldigt nära dialog med Riksbanken och Finansinspektionen och är transparenta med utvecklingen på marknaden", säger Erik Brändström. 

Spiltan Fonder har även framfört sin oro till berörda myndigheter kring funktionaliteten på kapital- och obligationsmarknaden som skulle kunna bli bättre genom en börshandlad marknad. 

Olof Ehrs på Realtid har gjort intervjun som finns att läsa i sin helhet här.

  • 27 May

    Nyhetsbrev maj 2020

    Nyhetsbrevet för maj är utskickat. Läs förvaltarkommentarer och om vår kommande digitala sparträff den...

  • 14 May

    Rapportperioden avslutas med starka rapporter från Storytel, Addtech och Nibe

    Rapportperioden för det första kvartalet avslutades nu i veckan för oss med Storytel, Addtech och Nibe....

Visa fler

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok!