25 Feb

Spiltan Aktiefond Dalarna fusioneras med Spiltan Aktiefond Sverige

För snart 12 år sedan startade vi Spiltan Aktiefond Dalarna som då var något helt nytt på fondmarknaden – en lokalt förankrad fond med fokus på Dalarna. Sedan dess har vi och många med oss kämpat för att få in sparkapital i fonden. Tyvärr tvingas vi konstatera att det inte finns tillräckligt brett intresse och har beslutat att slå ihop fonden med Spiltan Aktiefond Sverige.

Spiltan Aktiefond Dalarna kategoriseras som en småbolagsfond och tillhör de allra minsta i sitt slag. Fonden kommer inom kort att exkluderas från Premiepensionsmyndighetens fondtorg vilket innebär en halvering av fondförmögenheten. Detta är en konsekvens av det minimikapitalkrav som införs när Premiepensionsmyndigheten rensar i sitt fondutbud. Fonder som har mindre än 500 miljoner kronor under förvaltning utanför premiepensionen kvalificerar sig inte för det nya utbudet. 

Spiltan Aktiefond Dalarna kommer således bli alltför liten för att vi långsiktigt ska kunna driva förvaltningen vidare.

Genom att fusionera fonderna tvingas inte sparare i Spiltan Aktiefond Dalarna realisera eventuell vinst. De som sparar i Dalafonden i premiepensionen får en förvaltning som liknar deras ursprungliga val istället för att flyttas till AP7 Såfa som är en global aktiefond.

Spiltan Aktiefond Dalarna och Spiltan Aktiefond Sverige förvaltas båda aktivt av Pär Andersson och flera av de innehav som finns i Dalafonden finns även i Sverigefonden. Båda fonderna förvaltas också enligt samma förvaltningsfilosofi med inriktning mot svenska småbolag vilket innebär att du med denna lösning får en likartad förvaltning. Om än med en mindre andel bolag kopplade till Dalarna.

För dig som har ett månadssparande i Spiltan Aktiefond Dalarna är det viktigt att notera att detta inte automatiskt kommer att flyttas över till Spiltan Aktiefond Sverige. Du måste därför upprätta ett nytt månadssparande efter fusionen. I övrigt sköts sammanslagningen av oss och du behöver inte göra något.

Vi vill tacka alla andelsägare som genom åren valt att spara i Spiltan Aktiefond Dalarna. Vår förhoppning är att du som sparare i Spiltan Aktiefond Dalarna kommer att ge oss fortsatt förtroende att förvalta ditt sparande i Spiltan Aktiefond Sverige.

För detaljer kring hur fusionen går till och hur det påverkar dig som sparare se ovan länkar Brev till andelsägare Spiltan Aktiefond Dalarna, Brev till andelsägare i Spiltan Aktiefond Sverige samt faktablad för Spiltan Aktiefond Sverige.
  • 27 May

    Nyhetsbrev maj 2020

    Nyhetsbrevet för maj är utskickat. Läs förvaltarkommentarer och om vår kommande digitala sparträff den...

  • 14 May

    Rapportperioden avslutas med starka rapporter från Storytel, Addtech och Nibe

    Rapportperioden för det första kvartalet avslutades nu i veckan för oss med Storytel, Addtech och Nibe....

Visa fler

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok!