Mynt
19 May

Den senaste tiden har börsen präglats av kraftiga rörelser. Ett bra sätt att slippa fundera över om och när börsen går upp eller ned i ett långsiktigt sparande är att spara regelbundet på månadsbasis. Detta för att sprida riskerna och jämna ut svängningarna över tid. Det gör att du inte behöver bekymra dig lika mycket i oroliga tider.

Tre stora fördelar med månadssparande


Genom att lägga upp ett månadssparande har du gjort dig själv en långsiktigt stor tjänst. Sparandet sköter sig självt genom att pengar dras från ditt konto automatiskt varje månad och placeras i de fonder du valt. Att månadsspara är också ett bra sätt att sprida risk över tid. Du köper för mindre summor vid många olika tillfällen till många olika kurser i stället för att riskera att sätta in pengarna vid ett enskilt ofördelaktigt tillfälle.

Ränta på ränta-effekten

Du får dessutom hjälp av den så kallade ränta på ränta-effekten som gör att du inte bara får avkastning på de pengar du satt in utan även på den avkastning som genereras successivt.

Ett räkneexempel på ett månadssparande i 20 år med genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent:

    100 kr i månaden ger ett sparkapital på 52 397 kr.

    500 kr i månaden ger ett sparkapital på 261 983 kr.

    1 000 kr i månaden ger ett sparkapital på 523 965 kr.


Glöm heller inte att efter en tids upp- eller nedgång på börsen kan resultatet bli att aktiedelen i din sparportfölj ökat och räntedelen minskat eller omvänt. Det kan därför vara läge att rebalansera sin sparportfölj, det vill säga att återställa portföljens ursprungliga risknivå. Med vår fond Spiltan Enkel slipper du det. Läs mer om Spiltan Enkel här.


Se film om fördelarna med månadssparande här

Börja månadsspara här

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ladda ned faktablad och informationsbroschyr under Rapporter och dokument.

  • NYHET 27 Jun

    Ingen handel i Globalfond Investmentbolag måndag 4 juli

    Ingen handel i Spiltan Globalfond Investmentbolag på grund av Independence Day.

  • NYHET 15 Jun

    Lär dig mer om Spiltan Räntefond Sverige

    Hör Lars Lönnquist, ränteförvaltningsansvarig, berätta om Spiltan Räntefond Sverige samt teamet som förvaltar fonden och vilken typ av bolag...

Visa fler

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor: