orange-kuvert-narbild
16 Feb

Från januari till mars skickas det orange kuvertet ut till alla svenskar som tjänat in till allmän pension. Kuvertet innehåller årsbeskedet för din intjänade inkomstpension och premiepension med uppgifter om utvecklingen av de fonder du valt att spara i. Oavsett hur långt du har kvar till pension kan det vara ett bra tillfälle att se över sparandet för att se till att du har rätt risknivå och fonder.

Bra tillfälle att se över din pension

Spiltan Fonder har sex stycken fonder i premiepensionsutbudet och under 2020 såg vi ett ökat intresse för två av våra aktivt förvaltade aktiefonder.

Antal premiepensionssparare i Spiltan Aktiefond Stabil ökade med nära en tredjedel och spararna i fonden kan glädjas åt en uppgång på 21 procent under 2020. Fonden är en defensiv Sverigefond som slagit Stockholmsbörsen på såväl 3 år, 5 år och 10 år till en risk som är relativt låg jämfört med andra fonder i samma kategori.

Spiltan Småbolagsfond var en av de premiepensionsfonder som steg mest under 2020 med en avkastning på 55 procent. Fonden har nära dubblat antalet sparare i premiepensionen under perioden. Småbolagsfonder var en vinnande kategori under 2020 och småbolag har historiskt genererat högre avkastning än stora bolag så det finns en god poäng med att ha en småbolagsfond i sitt långsiktiga sparande.    

Spiltan Aktiefond Småland, Spiltan Globalfond Investmentbolag samt våra två företagsobligationsfonder Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige är också valbara i premiepensionsutbudet. Spiltan Aktiefond Investmentbolag finns inte representerad på grund av att det är en så kallad specialfond och Spiltan Enkel har för kort historik för att kvalificera sig. 

Varje år sätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst in på ditt premiepensionskonto och du kan själv välja hur dessa pengar ska investeras. Du kan välja upp till fem fonder bland 482 fonder som finns på Pensionsmyndighetens fondtorg. Fem olika fonder ger en bra spridning för ditt pensionssparande och du kan byta fonder när du vill. De nya pengarna som årligen sätts in i dina fonder placeras alltid efter den senast valda fördelningen av fonder.

Du hittar mer information om din pension på pensionsmyndigheten.se. Vill du välja, omfördela eller byta fonder i din premiepension loggar du in på Pensionsmyndigheten med BankID.  


Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ladda ned faktablad och informationsbroschyr under Rapporter och dokument.

  • NYHET 23 Feb

    Hur vi väljer bolag till våra fonder

    Med Spiltanmetoden säkerställer vi att vi bara investerar i de bolag som uppfyller våra investeringskriterier.

  • NYHET 09 Feb

    Månadsrapporter januari 2021

    Både aktie- och kreditmarknaden utvecklades starkt under årets första månad. Läs mer om hur det gick för våra fonder i respektive fonds månadsrapport.

Visa fler

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor:

Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok