Investeringsfilosofi

Vår investeringsfilosofi har legat till grund för vår förvaltning sedan starten år 2002. Vi arbetar med ett tydligt bolagsfokus och lägger stor vikt vid att inte ta för stora risker.

Gemensamt för fonderna är en investeringsfilosofi som baseras på fundamental analys och vikten av att verkligen förstå de bolag vi investerar i. Vi investerar huvudsakligen i bolag som går med vinst, kan uppvisa bra kassaflöden och har förmåga att lämna utdelning. Bolag med dessa egenskaper är allt som oftast även bra aktie-investeringar - både i dåliga och bra tider.

Målet är att fonderna ska ge avkastning som överträffar respektive fonds jämförelseindex. Vi lägger stor vikt vid att inte ta för mycket risk och i vår analys ser vi gärna att bolagen har

 • verksamhet vi förstår
 • förutsägbar verksamhet
 • långsiktigt uthållig verksamhet
 • uthålligt stabila marginaler
 • stabila intäkter och vinster
 • stabil historik
 • ärlig och rationell ledning
 • hållbar verksamhet.

Verksamhet vi förstår

Det är viktigt för oss att förstå vad bolagen säljer och varför och hur produkten eller tjänsten efterfrågas, med andra ord hur bolagen tjänar pengar. Affärsmodellen ska vara enkel.

Förutsägbar verksamhet

Bolag vars verksamhet inte är allt för utsatt för yttre faktorer.

Långsiktigt uthållig verksamhet

En lönsam verksamhet ska ha förutsättningar att vara lönsam även i framtiden. Bolag måste ha förmågan att hålla sig aktuella och relevanta över tid.

Uthålliga och stabila marginaler  

Gärna höga och växande men inte med för stor variation från år till år. 

Stabila intäkter och vinster

Som inte fluktuerar för kraftigt mellan åren på grund av yttre faktorer.

Stabil historik

Vi vill att bolaget har bevisat sig kunna tjäna pengar och generera vinst i olika typer av marknadsklimat.

Ärlig och rationell ledning

En viktig förutsättning för att äga en aktie är vetskapen om att ledningen arbetar för aktieägarnas intressen. Ett plus är om det finns en stark huvudägare.

Hållbar verksamhet

Bolag som arbetar aktivt och anstränger sig för att bli bättre och minska sin negativa påverkan på miljö, människor och samhälle.

 • NYHET 23 Sep

  Intervju med förvaltaren av Spiltan Småbolagsfond

  Spiltan Småbolagsfond ligger i toppskiktet bland svenska småbolagsfonder i år. Sedan 2008 är ansvarig förvaltare Pär Andersson.

 • NYHET 17 Sep

  Spiltan Fonder och Carnegie Fonder skärper kraven på bolagens hållbarhetsarbete

  I ett gemensamt initiativ har Spiltan Fonder och Carnegie Fonder tagit fram en hållbarhetskravlista som emittenter, bolag som ger ut företagsobligationer, måste besvara.

Kontakta oss

Jag vill köpa fondandelar!Jag vill ha nyhetsbrevet!

Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor:

Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok